torstaina, lokakuuta 18, 2007

Mielipide, jota ei kysytty

Olisi ehkä toimittajien aika kysyä hoitajien irtisanoutumisista ja palkoista mielipidettä vaihteeksi joltain muultakin kuin letkuissa makaavalta dialyysipotilaalta. (Aamulehden kansi muutama päivä sitten.) Minkähänlaista vastausta voi tilanteessa odottaa: "Joo, ehdottomasti olen sitä mieltä, että hoitajat saavat jo nyt aivan liikaa palkkaa ja tekevät helppoa työtä," sanoo eläkeläinen Rauno Mäkeläinen omahoitajansa Tuovi Kerkkäinen vierellään.

Palkkoihin en ota sen enempää kantaa. Tässä vertailun vuoksi sairaalassa työskentelevien lääkäreiden peruspalkat Kunnallisesta lääkärisopimuksesta 2005-2007:

- Lääketieteen opiskelija lääkärin sijaisena 1925,69
- Alle 2 vuotta erikoistunut sairaalalääkäri 2608,03
- 2-4 vuotta erikoistunut sairaalalääkäri 2729,67
- Yli 4 vuotta erikoistunut sairaalalääkäri 2862,84
- Oman erikoisalansa jatkokoulutuksessa oleva erikoislääkäri 3250,81
- Loppuun asti erikoistunut erikoislääkäri 3421,91
- Ylilääkäri 4004,47


Olen työskennellyt sairaanhoitajaharjoittelijana terveyskeskuksen vuodeosastolla ja dementiakodissa. Lisäksi olen ollut yliopistollisessa sairaalassa sairaala-apulaisena. Olen myös käynyt vuosia syöttämässä vanhainkodissa makaavaa omaistani.

Sairaanhoitajan työstä sen verran, että nelikymppisen miehen ripulivaipan vaihtaminen tai tekohampaiden peseminen ei kuulunut mielihommiini. Ei myöskään sairaala-apulaiselle teho-osastolla kuuluva potilaiden keuhkoista imettyjen parin litran limapussien saksilla leikkaaminen ja valuttaminen lavuaariin.

Sairaalassa on tarkka hierarkia ja sairaala-apulaiset tekevät edelleenkin niin sanotut paskahommat, kirjaimellisesti. Eräällä osastolla sairaala-apulaiset eivät saaneet edes syödä eväitään henkilöstön kahvihuoneessa yhdessä lääkäreiden ja sairaanhoitajien kanssa. Sairaala-apulaisen ateriointi tapahtui keittiön tiskipöydän ääressä.

Sairaala-apulaisen työ on ollut ehdottomasti rankinta mitä olen koskaan tehnyt ja palkka surkea. Hatunnostoni kaikille sairaala-apulaisille!

Mielestäni sairaanhoitajien tilannetta pitäisi lähteä korjaamaan jo tulleiden 12%:n palkankorotusten päälle erityisesti työoloja parantamalla ja tarpeen tullen palkkaamalla lisää väkeä. Raha on tutkitusti huono motivointikeino, jos työ ei miellytä.

Hoitajan työ voi joskus olla todella mukavaa ja palkitsevaakin. Siitä vain harvemmin nykyään puhutaan. Eikä se aina niin raskasta ollut. Terveyskeskuksessa hoitajat istuivat Kauniiden ja rohkeiden aikaan kahvihuoneessa nenä kiinni televisiossa ja kinastelivat siitä, kenen vuoro oli mennä kun mummot painoivat hälyytysnappia.

Lähisuvussani on kirurgi, osastonhoitaja, kätilö, hammashoitaja. Lisäksi lähisuvussani on pitkälle edennyttä syöpää sairastava potilas, joka käy viikoittain saamassa luovutettua verta sairaalassa. Ja toinen, joka on menossa marraskuun lopulla synnyttämään.

Voitte kuvitella ovatko sympatiani synnytysosastoilta, lastenosastoilta, syöpäosastoilta ja veripalvelusta irtisanoutuvien hoitajien puolella. Vai esimerkiksi viimeisillään raskaana olevan siskoni, joka joutuu ehkä lähtemään tuntikausien ajomatkan päähän synnyttämään. Ja jonka edellinen synnytys kesti neljä tuntia.

Hoitajien lakon olisin hyväksynyt, mutta suojelutyön estäminen irtisanoutumisien ja hakukieltojen muodossa ja kaikkein heikoimmassa asemassa olevien potilaiden heitteillejättö ei sovi oikeustajuuni.

Tulee mieleen, että viime vuosisadan alussa syntyneiden, sodan kokeneiden sukupolvi olisi tuskin koskaan jättänyt suojelutyötä tekemättä. Tehyn uhkailut ovat kaamea esimerkki aikamme narsismista, jossa toisten henkikin laitetaan uhatuksi oman palkan nimessä. Ja osa ihmisistä vieläpä hyväksyy sen.

Kuvat: Allposters.com

10 kommenttia:

Blogger Jorma "Jomppe" Ronkainen kirjoitti...

Nämä on hankalia kysymyksiä;

- voisi vedota kutsumusammatin luonteeseen ja että siinä valossa on moraalitonta vaatia lisää palkkaa

- voisi vedota työn vaativuuteen ja sen edellyttämään koulutukseen - klassinen vertailukohta vaikkapa ne kuuluisat paperimiehet

Mielestäni sairaanhoitajien työn arvo tulee osoittaa myös palkkatasolla - kunnollinen korotus on paikallaan!

Kuinka suuri sitten on riittävä? Alkuperäisen tarjouksen ja TEHY:n vaatimuksen välissä?

-gs

perjantaina, lokakuuta 19, 2007 7:39:00 ip.  
Blogger sahrami kirjoitti...

Kiitos gs kun uskaltauduit kommentoimaan! :)

Kyllä minustakin työstä pitää maksaa kunnon palkka oli sitten kutsumusammatissa tai ei. Kunnalla vain tunnetusti leipä on yleensä pitkä ja kapea, siksi paperimiehiin vertaaminen ei ole ehkä osuvin vaihtoehto? Entä jotkin muut kunnan työntekijät?

En tosiaan osaa sanoa, mikä olisi kohtuullinen palkka, enkä haluakaan. En ole perillä muidenkaan alojen palkoista. Nuo lääkäreiden palkat vain tarttuivat mukaan jostain kun kirjoitin juttua.

perjantaina, lokakuuta 19, 2007 11:09:00 ip.  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Sahrami, Suomi on nopeassa tahdissa muuttumassa kovien arvojen maaksi, johon julkinen terveydenhuolto ja sosiaalinen tasa-arvoisuus eivät hyvin istu. Kulttuurikin haluttaisiin mielellään nähdä ulkomaankaupan yhtenä vientituotteena.

Toisaalta Katainen tekee kaukoviisaan päätöksen lyhentää valtionvelkaa. Toisaalta taas, valtionvelan lyhentäminen ja luvatut palkankorotukset eivät ole toinen toisiaan kumoavia, etenkään kun perintöveron ja pääomatulojen kohdalla tehdään verohelpotuksia.

perjantaina, lokakuuta 19, 2007 11:26:00 ip.  
Blogger sahrami kirjoitti...

Hei milvus, tervetuloa!

Niin, arvot kovenevat. Huolestunut synnyttäjä sai vauva-palstalla vastauksia, että SINÄ vastaat viime kädessä itse itsestäsi!

Eräs yksityisessä lääkärikeskuksessa työskentelevä tuttu kertoi, että heille oli soittanut heti Tehyn uutisten jälkeen nuori äiti, että voiko sinne tulla synnyttämään.

Minusta tuntuu kauhealta, jos ihmiset eivät voi luottaa siihen, että saavat tarvitessaan hoitoa ja apua.

Jos Tehyn uhkailut tehoavat, irtisanoutuvatko seuraavaksi pelastuslaitoksen, poliisin vai esimerkiksi talvipakkasilla sähkölaitoksen työntekijät? Kaupat ja vesilaitokset? Rahat tai henki!

lauantaina, lokakuuta 20, 2007 1:45:00 ip.  
Blogger Kimmonkamera kirjoitti...

Hieno sahrami, kun toit esiin myös sairaanhoitajien työselkkauksen toisen puolen. Olin aluksi itsekin varauksettomasti TEHYn vaatimusten puolella, mutta heti kun tuli asiaa lääkärille niin jouduinpa miettimään asiaa uudesti. Mitä jos jäisinkin ilman hoitoa vain siksi että ei ole hoitajia? Eikö hoitajien aseman parantamiseksi oikeasti ole muuta keinoa?

keskiviikkona, lokakuuta 24, 2007 9:28:00 ip.  
Blogger sahrami kirjoitti...

Kiitos kimmo!

Tilanne tuntuu aina vain ikävämmältä: uuden selvityksen mukaan dialyysipotilaat ja juuri leukemiapotilaat ovat irtisanoutumisien toteutuessa hengenvaarassa.

Miten käy omaiseni, joka tarvitsee akuuttiin leukemiaansa viikoittaista hoitoa ja verta monta pussillista kahden viikon välein?
Niin kuin hänellä ei olisi vakavasti sairaana jo riittävästi huolia.

Tarkoitus, oli siitä mitä mieltä tahansa, ei nyt pyhitä keinoja.

Sisareni mietti jo panikoidessaan jossain vaiheessa kotisynnytyksenkin mahdollisuutta, mutta nyt näyttäisi siltä, että hän pääsee lähimpään sairaalaan. Siellä vain olisi alle puolet kätilöistä paikalla, joten toivotaan, että synnytys on helppo.

torstaina, lokakuuta 25, 2007 1:24:00 ip.  
Blogger -Anton Lehikoinen kirjoitti...

Sympatiat täysin hoitajien puolella. Kantakoon hallitus vastuun kuolleista jos siihen tilaan taisto ajautuu, tai sitten erotkoon. Hoitajille tilanne on nyt tai ei koskaan. Vähiten haluan maahamme tilannetta, jossa sairaanhoitajamme ei puhu suomea -eikä välttämättä edes välttävää englantia!

maanantaina, marraskuuta 12, 2007 12:15:00 ip.  
Blogger sahrami kirjoitti...

Kiitos kommentista, anton! Aika rankkaa tekstiä kirjoitat, kantakoon hallitus vastuun kuolleista. Toivottavasti kuolemia tai vammautumisia ei tule, se on varmasti kaikkien toive.

Iltalehdessä on tänään hyvä Osmo Soininvaaran haastattelu, Kaikki tunaroineet, jossa hän tarkastelee tilannetta joka puolelta: http://www.iltalehti.fi/uutiset/200711136843632_uu.shtml

Itseni teki jo blogijuttua kirjoittaessani mieli verrata Tehyn työtaistelua panttivankidraamaan, mutta en tehnyt sitä. Nyt Soininvaara sanoo:

"- Tehyn kiristyskampanja tekee hirveän vaikeaksi suostua hoitajien vaatimuksiin, Soininvaara sanoo ja vertaa tilannetta panttivankikaappaukseen.

- Yleisohje on, että panttivangeista ei saa maksaa, muuten tapa yleistyy. Tässä kiristetään ihmishengillä. Jos sille annetaan periksi, silloin kaikki seuraavat lakot järjestetään samalla tavalla.

Sen vuoksi Soininvaarasta oli aivan välttämätöntä tehdä potilasturvalaki, jotta olisi ennakkotapaus vastaavien tilanteiden varalle.

- Jos sähkömiehet seuraavaksi keksisivät panna sairaaloiden teho-osastot lakkoon, se olisi sitten kiellettyä, hän heittää esimerkin.

Soininvaaraa tilanne harmittaa suuresti.

- Tehyllä olisi ollut lukuisia keinoja, jotka eivät olisi olleet kiristämistä, hän sanoo, muttei "lähde neuvomaan yksityiskohtaisesti, kuinka terveydenhoitoa tuhotaan".

Soininvaaran mukaan pakkolaki edesauttaa sovintoon pääsyä.

- Nyt sopu on helpompaa, koska periaate, jonka mukaan kaikki jotka uhkaavat tappaa saavat rahaa, ei ole sen ansiosta voimassa. On moraalisesti helpompaa suostua Tehyn vaatimuksiin, koska siitä ei tule ennakkotapausta."

Noinhan se asia on.

keskiviikkona, marraskuuta 14, 2007 12:14:00 ip.  
Blogger -Anton Lehikoinen kirjoitti...

..Tuo Soininvaaran kirjoitus oli ehkä ainoa mediassa näkynyt mielipide, jossa tilannetta pohdittiin sen vaatimalla rauhallisuudella ja puolueettomuudella.. Kyseisen herran jo huimissa luvuissa olleet pisteet nousivat entisestään! Ja omalta osaltani huomaan olleeni mitä ilmeisimmin hieman kiihtyneessä mielentilassa -ei lainkaan sitä mitä itseltä odottaisi :)

keskiviikkona, marraskuuta 21, 2007 12:14:00 ip.  
Blogger sahrami kirjoitti...

Soininvaaralla on tosiaan ollut hyviä ajatuksia. Pitäisikin joskus lukea hänen kirjansa. Sitä ovat monet hyvin erilaiset ihmiset kehuneet, sellaisetkin, joita en ole pitänyt millään tavalla vihreinä.

keskiviikkona, marraskuuta 21, 2007 5:17:00 ip.  

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu