sunnuntaina, toukokuuta 14, 2006

Oh, Ben!

Ensikosketukseni Benjamin Disraeliin (1804-1881) tapahtui korkeakoulun kirjastossa. Selasin jotain aforismikirjaa, josta silmiini pompsahti tämä lause. Se teki nuoreen Sahramiin lähtemättömän vaikutuksen.

Perustin ensimmäisen kotisivuni vuonna 1995, johon tuo Disraelin lainaus pääsi etusivulle. Siinä oli paljon samaa kuin kymmenen vuotta aiemmin mieleeni jääneessä runonpätkässä, jonka siskoni eksentrikko kaveri (jota äitinsä muuten alkoi odottaa 16-vuotiaana, mutta päätti pitää), kirjoitti ala-asteella hänen syntymäpäiväkorttiinsa: "Kaikkialla kaikuu luomakunnan riemuhuuto: olen olemassa!"

Yritin selvittää, kuka tämä Benjamin Disraeli oikein oli, mutta häntä ei näkynyt missään muussa aforismikokoelmassa ja siihen aikaan Internetkään ei ollut yhtä kattava kuin nykyään. Monet aforismikirjat olivat täynnä erilaisia latteuksia, mutta sielunveljeni Ben loisti poissaolollaan.

Sitten törmäsin tähän:
Never apologize for showing feeling. When you do so, you apologize for truth.
(Älä koskaan pyydä anteeksi sitä, että näytät tunteesi. Jos niin teet, pyydät anteeksi totuutta.)

Mietin, onpa hyvin sanottu ja huomasin samalla, että lausuja oli Benjamin Disraeli.

Internetin kehityttyä vihdoin löysin lisää Disraelin lainauksia:
The greatest good you can do for another is not just share your riches, but to reveal to him his own.
(Parasta, mitä voi tehdä toiselle ei ole vain jakaa rikkautesi hänen kanssaan, vaan paljastaa hänelle hänen omansa.)
Voi, katsokaa nyt näitä! Ja näitä! Voisin suurimman osan Disraelin lainauksista kehystää kullalla ja ripustaa seinälle. Ja se on paljon sanottu.

En ole yleensä ollut hiukkaakaan kiinnostunut poliittisesta historiasta, enkä ole jaksanut perehtyä Disraelinkaan poliittisiin näkemyksiin, mutta ihmisenä ja varsinkin ajattelijana hän vaikuttaa poikkeuksellisen viisaalta. Ja huumorintajuiselta, mikä ei ole yhtään vähempiarvoista.

Politiikasta puheen ollen, Ben kuului Britannian imperiumin vaikutusvaltaisimpiin johtajiin, ja oli erityisen hyvää pataa kuningatar Viktorian kanssa. Ja siihen oli syynsä:
Everyone likes flattery; and when you come to Royalty you should lay it on with a trowel.
(Kaikki ihmiset ovat persoja imartelulle, mutta kuninkaallisille sitä voi syöttää muurauslastalla.)
Tuo lause on muuten päässyt myös vuonna 1936 kirjoitettuun klassikkokirjaan How to Win Friends and Influence People (Miten saan ystäviä, menestystä, vaikutusvaltaa), tosin kyseenalaisena esimerkkinä. Toisin kuin tämä:
Talk to a man about himself and he will listen for hours.
(Puhu ihmiselle hänestä itsestään ja hän kuuntelee sinua tuntikausia.)
Benjamin Disraeli oli herrasmies, loistava ihmistuntija ja esimerkillinen keskustelija. Kerrotaan,
että eräs nuori nainen oli saanut kutsun illalliselle ensin Disraelin pahimman poliittisen vastustajan, William Gladstonen kanssa ja seuraavana iltana Disraelin kanssa. Kysyttäessä hänen vaikutelmaansa näistä kahdesta suurmiehestä, nuori nainen vastasi: "Istuttuani iltaa herra Gladstonen kanssa minulle jäi vaikutelma, että hän on älykkäin mies Englannissa. Mutta vietettyäni iltaa herra Disraelin kanssa sain vaikutelman, että minä olen älykkäin nainen Englannissa."

Benillä oli hyvä vaimo, kuten hyvillä miehillä usein on. Vuonna 1839 hän nai erittäin varakkaan lesken, rouva Wyndham Lewisin. Avioliitto oli suuri menestys. Kerran Disraeli mainitsi, että hän oli mennyt naimisiin rahasta, johon hänen vaimonsa vastasi: "Voi, mutta jos sinun täytyisi tehdä se nyt uudestaan, tekisit sen rakkaudesta!"

Benjamin Disraeli kuoli 77-vuoden iässä ja sai sankarihautajaiset, joihin jopa itse kuningatar Viktoria osallistui, mikä oli ennenkuulumatonta. Kaipaamaan jäi vaimon sekä tuhansien muiden ihmisten lisäksi toistasataa vuotta myöhemmin myös eräs Sahrami-nimellä blogia kirjoittava nuori nainen.

---
P.s. Benjamin Disraeli on muuten sanonut myös näin:
All of us encounter, at least once in our life, some individual who utters words that make us think forever. There are men whose phrases are oracles; who can condense in one sentence the secrets of life; who blurt out an aphorism that forms a character, or illustrates an existence.
(Kaikki me kohtaamme ainakin kerran elämässämme jonkun ihmisen, joka lausuu sanoja, jotka saavat meidät ikuisesti ajattelemaan. Nämä ovat ihmisiä, joiden lauseet ovat oraakkeleita; jotka voivat tiivistää yhteen lauseeseen elämän salaisuudet: jotka lausuvat aforismin, joka muuttaa ihmisen tai selittää olemassaolon.)

5 kommenttia:

Blogger HeidiR kirjoitti...

Oho! Minulle täysin uusi tuttavuus! Tekipä hänen lauseensa minuunkin suuren vaikutuksen.

Kiitos, että jaksoit kertoa hänestä!

maanantaina, toukokuuta 15, 2006 8:57:00 ap.  
Blogger sahrami kirjoitti...

Mukava kuulla. :)

maanantaina, toukokuuta 15, 2006 10:49:00 ap.  
Blogger Rita A kirjoitti...

Ou jee!

Sahramin kommenttilaatikko aukesi minullekin kun vähän tiirikoitiin :D Saranat vaan kitisivät.

Hieno postaus Disraelista. Yllättävän paljon minulle tuttuja juttuja noissa hänen sanomisissaan, vaikka en tietoisesti ole "tuntenut" häntä henkilöhahmona. Vaikuttaapa osaksi suorastaan sielunveljeltä, kuten sinäkin olet havainnut :)

tiistaina, toukokuuta 16, 2006 5:29:00 ap.  
Blogger sahrami kirjoitti...

Ou jee - sana on vapautettu :)

tiistaina, toukokuuta 16, 2006 12:21:00 ip.  
Blogger Jorma "Jomppe" Ronkainen kirjoitti...

Näitä sielunveljiä ja -sisaria kun kohtaa niin kummasti saa voimaa jatkaa matkaa!

-gs

keskiviikkona, toukokuuta 24, 2006 12:23:00 ap.  

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu