tiistaina, toukokuuta 23, 2006

Viisaus ja viisastelu

Niin monta kertaa olen huomannut erään asian: Se mikä aluksi kuulostaa viisaudelta onkin usein viisastelua. Se mikä kuulostaa aluksi latteudelta onkin usein viisautta.

Olen kyllästynyt - ei, korjaan: lopen uupunut viisasteluun. Ja tunnustan tässä samalla, että olen siihen ajoittain itsekin sortunut. Seikkailtuani muutaman kuukauden blogimaailmassa olen saanut niin pahan yliannostuksen viisastelua, että tarvitsen kohta vatsahuuhtelun. Blogien viisaus (ja tästä ei pidä kenenkään vetää itseensä liian Hätiköityjä päätelmiä, koska en seuraa sellaista blogia paria juttua pidemmälle) on liian usein vain älyllistä kikkailua, jolla ei juuri tunnu olevan muuta tarkoitusta kuin osoittaa käyttäjänsä erinomaisuutta.

Olen varmaankin lukenut vääriä blogeja, pitäisi vain pysyä näissä vanhoissa tutuissa. Tai sitten katsella vaikka näitä. Voiko joku olla todella huonolla tuulella käytyään tuolla Pienen Puutarhan sivuilla? Tuntuu, että itsessäkin alkaa aurinko paistaa ja puskea pikku kukkia.
Weisheit ist nicht mitteilbar. Weisheit, welche ein Weiser mitzuteilen versucht, klingt immer wie Narrheit.
Viisautta ei voi ilmoittaa. Sellainen viisaus, jonka joku viisas yrittää ilmoittaa toiselle, kuulostaa aina narrimaiselta.
Olen joskus miettinyt, tuntuvatko jotkin lauseet latteuksilta siksi, että ne ovat niin yleisiä totuuksia? "Rakkaus voittaa kaiken. Amor vincit omnia." Ovatko latteudet toteamuksia, jotka ovat kuluneet siksi, että ovat liian totta? Lause, jossa on särö, on paljon mielenkiintoisempi.
Wissen kann man mitteilen, Weisheit aber nicht. Man kann sie finden, man kann sie leben, man kann von ihr getragen werden, man kann mit ihr Wunder tun, aber sagen und lehren kann man sie nicht.
Tietoja voi ilmoittaa toisille, mutta ei viisautta. Sen voi löytää, sen voi kokea, se voi kantaa löytäjäänsä, sen avulla voi tehdä ihmeitä, mutta sitä ei voi sanoa eikä opettaa.
Miksi sitten tämä suuri Nobel-kirjailija näki vaivaa ja jakoi meille upeaa viisautta kirjoissaan?
- Aber mehr laß mich davon nicht sagen. Die Worte tun dem geheimen Sinn nicht gut, es wird immer alles gleich ein wenig anders, wenn man es ausspricht, ein wenig verfälscht, ein wenig närrisch--ja, und auch das ist sehr gut und gefällt mir sehr, auch damit bin ich sehr einverstanden, daß das, was eines Menschen Schatz und Weisheit ist, dem andern immer wie Narrheit klingt.
- Mutta älä pyydä minua sanomaan siitä tämän enempää. Sanat vahingoittavat salattua merkitystä, kaikki muuttuu aina heti hiukan toisenlaiseksi, kun sen lausuu julki, hiukan väärennetyksi, hiukan narrimaiseksi - niin, ja sekin on sangen hyvä ja miellyttää minua suuresti, minä hyväksyn täysin myös sen, että sama, mikä merkitsee jollekulle ihmiselle aarretta ja viisautta, kuulostaa toisen korvissa aina hiukan narrimaiselta.
Olen Hermann Hessen kanssa myös tästä tismalleen samaa mieltä. Mutta jos hänen tapaisensa nerokas Nobel-kirjailijakin koki suurten ajatustensa muuttuvan julki lausuttuina narrimaisiksi, niin miten käy meidän tavallisten kuolevaisten viisauksille?

Mutta onko sillä väliä?


Lainaukset Hermann Hesse, Siddhartha (suosittelen)
Suomennokset Aarno Peromies

3 kommenttia:

Blogger Jorma "Jomppe" Ronkainen kirjoitti...

Niinpä - paradoksia pukkaa...

Kun Buddhalta kysyttiin, mitä hän saavutti täydellisessä heräämisessään, hänen kerrotaan vastanneen ettei hän saavuttanut yhden yhtäkään asiaa täydellisessä heräämisessään ja että juuri siksi se onkin täydellinen herääminen.

Wittgenstein puolestaan totesi ykskantaan "wovon mann nicht sprechen kann, darüber muss mann scweigen".

Ja kuitenkin samalla me haluamme välittää toisillemme merkityksiä, kokemuksia, asioita...

Paradoksia pukkaa...

On sanottu, ettei kannettu vesi kaivossa pysy ja tämä pätee myös viisauteen. Itse on päätä petäjän kylkeen lyötävä ja oivallukset saavutettava. Sitä se on.

-gs

keskiviikkona, toukokuuta 24, 2006 12:16:00 ap.  
Blogger sahrami kirjoitti...

Kiitos tästä kommentista. Osaat taas hyvin kiteyttää ajatuksiani. Tämä sanojen rajallisuus tekee minut välillä niin surulliseksi, että on mukava kuulla, että pari muutakin heppua on pohtinut samaa asiaa.

Ehkä ihmiselämä onkin juuri sopivasti mitoitettu siihen, että jokaisella on riittävästi aikaa tehdä typeryyksiä, hakata päätänsä seinään ja oivaltaa itse asioita.

keskiviikkona, toukokuuta 24, 2006 9:22:00 ap.  
Blogger Jorma "Jomppe" Ronkainen kirjoitti...

Ehkäpä voi sanoa niinkin että ihmiselämä on mahdollisuus - aloitammeko paluumatkan todelliseen itseemme vai lykkäämmekö ratkaisua tuonnemmaksi.

-gs

keskiviikkona, toukokuuta 24, 2006 4:38:00 ip.  

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu