tiistaina, toukokuuta 13, 2008

Fiksu käyttää kestoja

Aamulehden Lapsellista-bloggaaja Eeva-Liisa Kiviniemi kirjotti:
Oma ilmastonmuutoskriisini oli edennyt niin pahaksi, että olin jo muutaman vuoden järjestelmällisesti kieltäytynyt kuulemasta siitä lisää. Jokainen tiedonmurunen lisäsi tuskaa. Ei haitannut, jos itse joutuisin kärsimään. Mutta että lapseni. Pelkkä ajatus sai hengen salpautumaan. Kaksi vuotta käkin pää pensaassa, pidin käsiä korvilla ja lallatin. Kaksi viikkoa sitten onnistuin potkaisemaan itseni puskasta ulos.

Ostin kestovaippoja.

Tähän asti olin perustellut kertakäyttövaipat helppoudella. Ihan kuin vaipan tiputtaminen ämpäriin pesua odottamaan veisi sen enempää aikaa kuin sen vieminen roskikseen asti. Ja se jatkuva pyykkääminen. Ihan kuin lapsiperhessä pyykinpesukone ei laulaisi muutenkin lähes päivittäin.

Olen käyttänyt kaikilla lapsillamme kestovaippoja. Tosin heräsin niihin vasta esikoisen ollessa jo useamman kuukauden ikäinen. Siihen asti olin pitänyt kestovaippoja epäluotettavina ja hankalina. Uskoin suurten vaippavalmistajien markkinointipuheita. Käyttökokemus romutti vanhat luulot. Jopa niin, että perustin yrityksen, joka alkoi maahantuomaan ja myymään kestovaippoja, ensimmäisten joukossa Suomessa, juuri ennen kuin tämä nykyinen kestovaippabuumi alkoi.

Yritykseni lopetti jo aikaa sitten. Nykyään kestovaippayrityksiä on Suomessakin jo kymmeniä ellei satoja. Ja hyvä niin. Kestovaippabisnes työllistää suuren määrän kotiäitejä, jotka saavat kaivattuja lisätienestejä valmistamalla ja myymällä vaippoja. Näin useampi lapsi saa perheen halutessa olla pidempään kotihoidossa.

Ympäristöystävällisyyden ja taloudellisuuden lisäksi kestovaipat ovat sekä kauniita että terveellisempiä kuin kertakäyttövaipat. Niistä ei lähde kemikaaleja eivätkä ne haudo.

Eräässä tutkimuksessa muutama vuosi sitten todettiin kertakäyttövaippojen nostavan poikavauvojen kivesten lämpötilan haitallisen korkeaksi. - Kestovaipoista innostuneille äideille vinkki: kertomalla tämän yllättävän suuri osa poikavauvojen isistä kiinnostuu kestovaipoista!

Kertakäyttövaipoista lähtevä haju indikoi niistä haihtuvien kemikaalien määrää. Ainakin niin, että se mikä haisee, irroittaa itsestään ainesosia. Eri asia on, kuinka vahingollisia ne ovat, mutta maalaisjärjellä ajatellen puhdas puuvilla on turvallisempi kuin muovi ja kosteutta imevä geeli.

Oma suhteeni kestovaippohin on nykyään suunnilleen sama kuin useimmilla ihmisillä kertakäyttöastioihin: Kun on pesumahdollisuudet, käytetään kauniita, pestäviä ja hienompia astioita. Pesumahdollisuuksien puuttuessa ja kriisitilanteissa turvaudutaan kertakäyttöastioihin.

On mukavaa olla omavarainen vaippojen suhteen. Minusta on jopa helpompaa pesaista koneellinen vaippoja joka toinen päivä kuin raahata vaippasäkkejä kaupasta ja kiikuttaa haisevia vaippakasoja roskikseen. Tunne lähentelee sitä kun voi napsaista omasta penkistä porkkanoita sen sijaan, että ostaisi ne automarketista.

Linkkejä:
Me&Maman kestovaippaopas
Jätelaitosyhdistyksen kestovaippaopas
Kestovaippainfo
Ruskovillan VillaVauva

2 kommenttia:

Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Olipa kannustava kirjoitus. Olemme rahdanneet noita muovilääryleitä kotiin jo yli vuoden. Huonolla omallatunnolla. Täytyy pyytää vaimoa lukemaan tämä. Ehkä tulevan muksun kanssa sijoitamme puuvillaisiin luksusvaippoihin.

tiistaina, toukokuuta 13, 2008 9:57:00 ip.  
Blogger sahrami kirjoitti...

Voi kuinka kiva kuulla!

Saattaa kuulostaa hassulta, mutta käytetyillä kestovaipoilla on hyvä jälleenmyyntiarvo. Ne ovat Huuto.netissä kuumaa kamaa. :) Voitte siis halutessanne saada osan vaippohin sijoitetuista rahoista takaisin. Ja jos teille tulee vielä lisää lapsia, vaipat ovat seuraavilla ilmaisia.

Kestovaippailussa pääsee alkuun kun tietää, että vaippa tarvitsee kuoren + imuosan.

Kuoriosa eristää kosteuden. Se voi olla esimerkiksi polyuretaanilaminoitua puuvillaa tai lanoliinikäsiteltyä hahtuvavillaa. (Uskomatonta kyllä, villa toimii.)

Imuosa imee pissan ja maitokakkaa. Se voi olla esimerkiksi puuvillaharsoa, froteeta tai mikrokuitua.

Joissakin vaipoissa tuo kuori- ja imuosa ovat yhdessä. Sitten on myös taskuvaippoja, joissa imuosa pujotetaan kuorivaipan sisään (esim. Fuzzi Bunz, tosi helppokäyttöinen).

Kannattaa hankkia aluksi ehkä pienempi määrä useammanlaisia vaippoja ja kokeilla, mistä pitää. Itse olen tykännyt vastasyntyneellä harsovaipoista (=imuosa) ohuiden Ruskovillan villahousujen (=kuori) kanssa. Siitä tulee mukava ja pehmeä paketti.

Lisään tuonne jutun loppuun vielä muutamia linkkejä.

keskiviikkona, toukokuuta 14, 2008 1:06:00 ip.  

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu