tiistaina, helmikuuta 06, 2007

Herkkähipiäisen pesuainelöytö

Ostin reilu viikko sitten sukulaiseni suosituksesta kokeiltavaksi paketin intialaisia pesupähkinöitä.

Olin aiemminkin kuullut aika uskomattoman oloisista kuorista, joita laitetaan pyykin sekaan ja joilla pyykki kuulemma peseytyy yhtä puhtaaksi kuin synteettisillä pesuaineilla. Kun sukulaiseni väitti niiden toimivan, uskalsin ostaa paketin, joka maksoi 7,90 €, ja jolla pesee 80 koneellista pyykkiä.

Olen kokeillut pesupähkinöitä nyt noin viiden koneellisen verran ja pyykistä on tullut jopa parempaa kuin vanhoilla pesuaineilla. (Anteeksi, jos tämä kuulostaa mainokselta, mutta olen aika innoissani.) Pyykki on putipuhdasta, ei haise/tuoksu millekään ja on huomattavasti pehmeämpää kuin ennen. Lisäksi se tuntuu sopivan mainiosti atooppiselle iholleni.

Kaupassa oli myös jaossa kopioita Keskisuomalaisessa syksyllä olleesta jutusta, jossa joku pesutekniikan professori testasi pesupähkinöitä. Hän oli pessyt niillä hikisiä ja likaisia marjastusvaatteita ja ihmeekseen kaikki lika ja mustikkatahrat olivat lähteneet. Hän tuntui pitävän pesupähkinöitä kelpo vaihtoehtona, mutta muistutti, että välttämättä ihan kaikenlainen lika ei niillä lähde, joten rinnalla voi käyttää jotain toistakin pesuainetta, jolla pesee välillä.

Sukulaiseni kyllä väittää, että kaikki vaatteet ovat tulleet putipuhtaiksi ja niin moni muukin, mitä olen netistä katsonut. Lisäksi pesupähkinät tulevat tosi halvaksi, alle 10 senttiä koneellinen. Ne sopivat allergikoille muita allergiapesuaineita paremmin. Ne ovat myös täysin ekologisia ja kompostoitavia.

Olen ihan aivopesty pesupähkinöille.

Pesupähkinöitä myyvät ainakin:

Punnitse ja Säästä
Ruohonjuuri
Ekolo
Maailmankaupat mm. Uusivaihde
Maaemo ja jälleenmyyjät


Kuvat: Uusivaihde
Tunttarulla

9 kommenttia:

Blogger HeidiR kirjoitti...

Oh, kaikkea sitä keksitään! Tai tuo on varmaan vanha juttu, jonka me vasta nyt saamme tietää.

tiistaina, helmikuuta 06, 2007 11:37:00 ap.  
Blogger sahrami kirjoitti...

Ekolon sivuilla http://www.ekolo.net/show.php?page=pesupahkina sanotaan, että Intiassa ja Nepalissa pesupähkinöiden käytöllä pyykinpesuun ja henkilökohtaisen hygienian hoitoon on jo pitkät perinteet.

Joku teidän kirjoittajaryhmästäkin on ostanut pesupähkinöitä! Löysin tämän Googlella sattumalta kun etsin noita linkkejä: http://kirja05.vuodatus.net/blog/359736

tiistaina, helmikuuta 06, 2007 12:11:00 ip.  
Blogger HeidiR kirjoitti...

Oho, onpa pieni blogimaailma! Iris näköjään on tutustunut tuotteeseen. Iris oli kirjoittajalinjalla viime lukuvuonna.

tiistaina, helmikuuta 06, 2007 1:10:00 ip.  
Blogger Rita A kirjoitti...

Hah, mieheni tuli juuri töistä ja pistin hänet heti lukemaan tämän :) Sanoi tietävänsä suosittelemasi Punnitse ja säästä - liikkeen Hakaniemessä.

keskiviikkona, helmikuuta 07, 2007 4:39:00 ip.  
Blogger sahrami kirjoitti...

Minäkin ostin omani paikallisesta Punnitse ja säästästä. Paketin sisällä oli sellainen pussi, johon kuoret (5 kpl) laitetaan. Kannattaa kokeilla. :)

torstaina, helmikuuta 08, 2007 10:41:00 ap.  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Pesupähkinöitä suositellaan käytettäviksi silloin, kun pesee pyykkiä vähintää 60 asteessa. Onko kokemuksia alhaisemmista pesulämpötiloista? Olen suunnitellut pähkinöiden ostamista jo pitkään, mutta harvoin tulee pestyä pyykkiä ihan noin kuumassa..

sunnuntaina, helmikuuta 11, 2007 5:19:00 ip.  
Blogger sahrami kirjoitti...

Kiitos kommentistasi Piia! En ole kuullut, että niitä suositeltaisiin vasta 60:n asteen lämpötilassa. Itse olen pessyt ainakin puolet koneellisista 40:ssä asteessa ja ihan hyvin ovat toimineet.

Pakkauksen ohjeissa lukee, että jos pesee alle 60:ssä asteessa, samoja pähkinöitä voi käyttää kaksikin kertaa. Joku on kuulemma pessyt viisikin kertaa samoilla pesupähkinöillä.

Pesupähkinöitä käytetään paljon villan ja silkin pesuun eikä niitäkään voi pestä kuudessakympissä. Löysin kyllä googlettamalla jonkun sivun, jossa myytiin sekä kokonaisia kuoria, että jauhetta ja siitä jauheesta sanottiin, että toimii parhaiten 60:ssä asteessa ja sitä korkeammassa.

Mutta siis oma kokemukseni on, että ainakin kuoret pesevät erinomaisesti myös neljässäkympissä.

maanantaina, helmikuuta 12, 2007 10:29:00 ap.  
Blogger Katja kirjoitti...

Nyt kyllä harmittaa että jäivät pähkinät viime Suomenreissulla ostamatta - tai kai niitä saa Italiastakin, mutta postipaketiksi menee.

Mielessä olivat, sitten asia jäi vauvanpyykkivuoren alle.

keskiviikkona, helmikuuta 28, 2007 11:28:00 ap.  
Blogger sahrami kirjoitti...

katja: No voi harmi. Mutta voisiko joku ystävä täältä Suomesta vaikka ostaa ja pakata sillä tavalla, että menisi kirjeenä? Nehän eivät paina paljon mitään ja ovat halkaisijaltaan jotain 2 cm joten ne voisi laittaa maksimikokoiseen kirjeeseen. :)

keskiviikkona, helmikuuta 28, 2007 6:31:00 ip.  

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu