tiistaina, helmikuuta 13, 2007

Hyvä Ilta-Sanomat

Kerrankin iltapäivälehdissä on jotain hyvääkin. En ole enää lukenut niitä, koska en halua kuulla yksityiskohtaisia juttuja onnettomuuksista. Minulle jäävät sellaiset mieleen joskus vuosikausiksi. En myöskään pidä ihmisten pilkkaamisesta ja ilkeilystä ja tunnen myötähäpeää ja -tuntoa useita säännöllisesti iltapäivälehdissä esiintyviä ihmisiä kohtaan.

Lisäksi kärsin jo muutenkin infoähkystä enkä halua rasittaa pientä päätäni julkkisjuoruilla ja muilla hirvittävän tärkeillä asioilla.

Mutta tämä oli hyvä juttu:

Oletko eko vai öky?13.2.2007 07:01

Elätkö ökyelämää vai ekoarkea?

Elämäntapasi vaikuttaa osaltaan siihen, pelastuuko maapallo vai tukehtuuko se sinun ja muiden kanssaihmisten aiheuttamiin päästöihin.

Mutta mikä elämäntapa Suomessa tuhoaa eniten maapalloa, mikä puolestaan vähiten?

- Kuluttaminen on se pahin. Mitä enemmän kuluttaa, sitä enemmän tarvitaan tuottavaa maapallon pinta-alaa sen tuottamiseen, tiivistää suojelujohtaja Jari Luukkonen Maailman luonnonsäätiö WWF:stä.

Luukkosen mukaan suurimman uhan suomalaisittain ajateltuna muodostaa bensasyöpön citymaasturin omistaja, jolla on ison asunnon lisäksi hiihtomökki Lapissa, piilopirtti Saimaalla tai saaristossa sekä kruununa tukikohta etelän auringossa. Suhaaminen niihin ja takaisin sekä huviloiden pitäminen peruslämmöillä tyhjilläänkin ei ole ekologisesti järkevää. Jokainen puoliksi käytetty rakennus pienentää omalta osaltaan maapallon keuhkoja.

Vähäisemmän uhan maapallolle muodostaa kerrostaloasuja, jonka koti lämpiää kaukolämmöllä ja jossa elektroniikka pörisee tuulisähköllä.

- Jos matkailee, niin mieluummin esimerkiksi vuokramökissä, joka ei loju tyhjillään pitkiä aikoja, vaan jota muutkin hyödyntävät.

Hyvä pointti tuo turhan matkustelun välttäminen ja se, että kerrostaloasuja itse asiassa elää usein jopa ekologisemmin kuin haja-asutusseudulla asuja, monestakin syystä (joita ei tässä kaikkia mainita). Sitä ei aina tule ajatelleeksi.

Ilta-Sanomilla näyttää olevan oikein ilmasto-osio, Pelasta pallosi, ilmastotesteineen. Itse vaikutan testin mukaan olevani ilmastotavis kymmenellä pisteellä. En lajittele kuin paperit ja biojätteet ja käytän tiskikonetta, eli suomeksi olen laiska ja mukavuudenhaluinen. (Piiskaa vähän itseään.)

Kesälomalla aion sentään vuokrata lähistöltä mökin sen sijaan, että matkustelisin ympäriinsä. Suosin muutenkin junaa autoilun sijaan (vaikka sitäkin harrastan melkein päivittäin, hyi minua) ja vältän erityisesti lentomatkustelua. Työn puolesta olen kyllä joutunut kasvattamaan ekologista jalanjälkeäni siinäkin suhteessa. Muutama viikko sitten tosin kieltäydyin palaverista Kööpenhaminassa ja sain järjestettyä sen junamatkan päähän Helsinkiin. Siinä säästyi monta gallonaa öljyä ja hiilidioksidiakin tuprusi vähemmän taivaalle.

Lisää aiheesta, mm. keskustelua ja ekolupauksia.

1 kommenttia:

Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Tavis näytän olevan minäkin.

tiistaina, helmikuuta 13, 2007 11:04:00 ip.  

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu