maanantaina, tammikuuta 29, 2007

"Rahat oli maksettu ja sitten nettisivut vain katosivat"

Luin lauantaina Gnothi Seautonin jutun, jossa hän kertoi joutuneensa netissä huijausyrityksen kohteeksi ollessaan moottoripyöräostoksilla. Hänet pelasti ilmeisesti terve varovaisuus ja viime kädessä firman taustatietojen selvitys googlettamalla.

Illalla selailin Aamulehteä ja sattumalta sielläkin oli juttu samasta verkkohuijarista, otsikolla "Rahat oli maksettu ja sitten nettisivut vain katosivat". Tällä kertaa tarina ei siis loppunutkaan yhtä onnellisesti:
Vaaleanvihreä Triumph Speed Triple -moottoripyörä vei kesällä 2005 tamperelaisen Joonas Kanervan sydämen. Nykyajan malliin ihastus syntyi netti-ilmoituksen perusteella. Mies löysi ison, tuhatkuutioisen katupyörän suosituilta www.mobile.de-sivuilta.

Kanerva otti sähköpostitse yhteyttä yhteyttä myynti-ilmoituksen jättäneeseen brittiläiseen Bennie L. Walkeriin. Walker kertoi muuttaneensa juuri Saksasta Lontooseen työn perässä ja pyörä jäi tarpeettomaksi.

- Ihan järkevän kuuloinen tarina, Kanerva sanoo.

Kanerva kyseli pyörästä tietoja, ja myyjä toimitti ne Kanervan mielestä asianmukaisesti.

Walker ehdotti, että moottoripyörän toimituksessa Suomeen käytettäisiin pientä lontoolaista kuljetusfirmaa nimeltä Leone Trans LTD. Myyjä antoi firman yhteystiedot, yhteyshenkilönä toimi Artur Opuchovic. Maksunvälitysyhtiöt toimivat yleisesti kaupanteossa ikään kuin ulkopuolisena luottohenkilönä.

Kanerva surffasi yrityksen tyylikkäästi taitetuilla verkkosivuilla ja kaikki tiedot vaikuttivat olevan kohdallaan yhteistyökumppanien nimiä myöten.

Kanervan piti enää maksaa kauppasumma, 4 300 euroa, yrityksen Opuchovicin tilille.

- Kun siirsin rahat, pankki totesi, että kyseessä on oikea tili, henkilö vaikuttaa olevan olemassa ja että lontoolainen pankki on luotettava pankki, Kanerva kertoo.

Välittäjäyritykseltä Kanerva sai koodin, jonka avulla pyörän liikkeitä voi seurata nettisivuilta.

- Seurasin siinä pari viikkoa, että tuolta se tulee. Nyt se on lähtenyt Lontoosta, nyt se on laivalla, nyt se on Tukholmassa.

Kunnes yhtäkkiä: sivut katosivat.
Brittipoliisi ilmoitti, ettei pysty tekemään mitään. 4300 euroa oli siis lopullisesti mennyttä.

Kanervan tapaus on kesältä 2005, joten sama huijaustekniikka on toiminut jo pitkälti toista vuotta, vähintään. Kuinkahan monta pyöränostajaa tässä ajassa on tullut huijatuksi?

7 kommenttia:

Blogger HeidiR kirjoitti...

Oho! Kiitos, että laitoit tämän tänne. Ei tule minulle Aamulehteä.

maanantaina, tammikuuta 29, 2007 3:11:00 ip.  
Blogger Jorma "Jomppe" Ronkainen kirjoitti...

Olipa tarina! Kohdallani ihan samaa huijari yritti.

Turun Sanomista löytyi tällainen:
http://www.turunsanomat.fi/kotimaa/?ts=1,3:1002:0:0,4:2:0:1:2007-01-16,104:2:432113,1:0:0:0:0:0:

-gs

maanantaina, tammikuuta 29, 2007 5:14:00 ip.  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Hämmästyttävää on myös, että Rakkaat siskot -sivut ovat edelleen pystyssä, vaikka maksoin ne vain vuodeksi syksyllä 2005. Toimii se maailma joskus hyväänkin suuntaan. :o

maanantaina, tammikuuta 29, 2007 5:29:00 ip.  
Blogger Kimmonkamera kirjoitti...

Hei Amina! Nettisivut pysyvät yleensä pystyssä, ellei niitä itse ajoissa poista. Minullakin on eräs harjoitussivusto Soneran palvelimella, koska en huomannut niitä poistaa ennen kuin asiakkuuteni päättyi. Nyt Sonera vain levittelee käsiään. Puhelimella tavoittamani henkilö sanoi poistamisen olevan mahdotonta. Sivut poistuvat vasta aikaa myöten jahka palvelimen levytila alkaa loppua.

Sahramin ja Gnothin mainitsemat sivut on tekijä itse poistanut hävittääkseen jälkensä.

maanantaina, tammikuuta 29, 2007 9:50:00 ip.  
Blogger Jorma "Jomppe" Ronkainen kirjoitti...

Sitten on vielä näitä arkistointirobotteja, joitten kätköistä voi löytyä vuosien takaisia versioita sivuista, esimerkiksi tuolla voi kirjoittaa sivujen osoitteen ja katsoa mitä löytyy:

http://www.archive.org/web/web.php

-gs

tiistaina, tammikuuta 30, 2007 10:54:00 ip.  
Blogger Rita A kirjoitti...

Kiitti tästä, Sahrami. Luin jo aikaisemmin, mutta tänään vasta linkitin Kopsiin. Kivaa päivää. Älähän tule huijatuksi:) Ja jos tulet niin toivotaan että hyvällä tavalla.

torstaina, helmikuuta 01, 2007 6:27:00 ap.  
Blogger sahrami kirjoitti...

Kiitos kommenteistanne!

arkiterapeutti kops: Kyllä minua nuo lapset juksaavat päivittäin mennen tullen. Mutta kivalla tavalla. :)

torstaina, helmikuuta 01, 2007 10:02:00 ap.  

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu